Studio Sagitta sluit dit najaar haar deuren. Ik heb met ontzettend veel plezier gewerkt met de allerleukste klanten, maar mijn coachpraktijk vraagt meer en meer tijd en die wil ik er graag aan besteden. Ik neem daarom geen nieuwe klanten meer aan.

 

 

Adres

Studio Sagitta Interieuradvies
Sagitta Peters MSc
Blaarthemseweg 75
5654NS Eindhoven

Privacyverklaring van Studio Sagitta - door het contactformulier te gebruiken ga je hiermee akkoord / Privacy statement of Studio Sagitta

Menu
Je Partner Leren Opruimen Onze Negen Tips Om Dit Zonder Ruzie Te Doen

Je partner leren opruimen: negen tips om dit zonder ruzie te doen

Opruimen… Voor veel stellen een bron van ruzie of gedoe. De een wil graag een opgeruimd huis en heeft daar de hulp van de ander bij nodig. Maar die vindt opruimen gewoon echt heel moeilijk. Of je partner heeft altijd in een voller huis gewoond dus hij of zij kent de voordelen niet…

Deze opruim-issues hadden wij ook. Maar met de nodige liefde en wat geduld zijn we eruit gekomen. Omdat we jullie dat ook gunnen, delen wij (Mark dacht en schreef mee aan deze blog!) onze tips om je partner te leren opruimen zonder ruzie.

Opruimen moeilijk?

Als je zelf nog niet zo lang een opruimer bent dan weet je nog wel hoe lastig het kan zijn. Opruimen is hard werken. Veel beslissen, vooruit en achteruit kijken en afscheid nemen. Als je zelf al weer vergeten bent hoe het is om te beginnen met opruimen (of zelfs met opruim-DNA geboren bent), dan is het veel lastiger om je te verplaatsen in je partner. Zeker als hij of zij dingen zegt als: ik vind dat niet nodig, stel je niet aan, het is toch prima zo. Probeer je daarom in te leven in de ander.

Onze tips!

Sinds we samen in een huis wonen hebben we samen een hoop opgeruimd en weggedaan. De dubbele inboedel, spullen van vroeger, verhuisdozen die al een tijd niet meer open waren geweest… Dat ging met vallen en opstaan. Dat vallen willen we jullie graag besparen 😊 Daarom onze tips, getest en bewezen in de praktijk: hoe kun je je partner leren opruimen?

  1. Geef zelf het goede voorbeeld. Blijf dus gewoon je eigen spullen opruimen, zonder zeuren. Zo ziet de ander ook wat het oplevert.
  2. Dwing de ander nooit (nooit!!) om spullen weg te gooien.
  3. Vraag wel of de ander er bewust voor kiest om iets te bewaren. Ofwel, bewaren is oke, maar niet op de automatische piloot.
  4. Biedt een systeem aan. Dat kan zijn door te beginnen met een plank in de kast, of juist door uit te leggen hoe je dingen kan opbergen (kindertijdherinneringen bewaar je bijvoorbeeld apart van de gezelschapsspellen die je nu nog speelt).
  5. Werk in korte tijdblokken waar jullie samen achter staan en stop dan ook echt.
  6. Mark zegt letterlijk: “Roep Marie Kondo – Does it spark joy?” Bij ons is het een toverwoord geworden. Hiermee trigger je het nadenken over óf je iets wilt bewaren. Misschien moet je wel eerst even uitleggen wat het betekent. En niet door zo’n eng Youtube filmpje met perfect opgeborgen sokken te laten zien.
  7. Zorg dat spullen een tweede leven krijgen, dat maakt de stap om afscheid te nemen kleiner. Opties zijn onder andere Marktplaats (voor wie zin en tijd heeft), neven en nichten die op zichzelf gaan wonen, de kringloop, kledingcontainer.
  8. Beloon met complimenten, een koel drankje of een zoen. Ofwel: toon je blijdschap aan de ander 😊
  9. Hou vol en ben zelf blij met kleine stappen. Trakteer jezelf op een drankje.

Deze tips hebben ons ongelooflijk geholpen bij het opruimen. Laat je weten wat ze voor jullie doen? Of heb je andere tips?

Meer over opruimen?

Wil je graag gaan opruimen maar heb je zelf de basis nog niet? Kijk dan hier voor mijn zes favoriete tips om opruimen makkelijk te maken.
Of wil je meer lezen over structuur bij het opruimen? Dat lees je in mijn zeven opruimtips voor een blijvend opgeruimd huis.

Nog meer?

Volg me op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en meer interieurtips. En komen jullie er toch niet zelf uit? Wellicht kan ik helpen. Neem daarvoor contact met me op.

Foto door Jaz King via Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *