Studio Sagitta sluit dit najaar haar deuren. Ik heb met ontzettend veel plezier gewerkt met de allerleukste klanten, maar mijn coachpraktijk vraagt meer en meer tijd en die wil ik er graag aan besteden. Ik neem daarom geen nieuwe klanten meer aan.

 

 

Adres

Studio Sagitta Interieuradvies
Sagitta Peters MSc
Blaarthemseweg 75
5654NS Eindhoven

Privacyverklaring van Studio Sagitta - door het contactformulier te gebruiken ga je hiermee akkoord / Privacy statement of Studio Sagitta

Menu
Opruimen Met Kinderen Blog. Op De Foto Een Geel Autootje In Een Boekenkast

Gamechangers als je gaat opruimen met kinderen

Een goede speelhoek in je woonkamer is stap één als je in een huis met kinderen woont. Maar hoe zorg je ervoor dat die opgeruimd blijft? Tussen een goede speelhoek en het echte opruimen met kinderen zit wat ons betreft nog een stap die nodig is voor blijvend succes. Jouw mindset! Waarbij we graag afkijken bij de super-specialisten, ofwel Marie Kondo meets The Nanny, en dat combineren met wat in het dagelijks leven werkt. Een kort lijstje deze keer, maar zeker zo belangrijk.

Vraag je je af wie ‘we’ zijn? Ik heb Gijsje gevraagd om mee te werken aan deze serie blogs over een fijn huis met kinderen. Gijsje ken ik al héél lang en ik bewonder haar relaxte levenshouding waarmee ze werk, drie kinderen, een fijn huis en tijd voor zichzelf en haar man vaak (en soms ook niet) succesvol weet te combineren. Een echte pro dus!

Knopen doorhakken

Een kind leert heel veel door bij jou af te kijken. Daarom is het zo belangrijk dat je zelf een goed beeld hebt hoe je met alle kinderspullen wilt omgaan. Is het nooit genoeg voor jou en jouw kids, of geloof je in minder is meer? En hoe organiseer je dat in huis? Als je dat duidelijk hebt, is het veel makkelijker om het aan je kind over te brengen. Want als jij het eigenlijk ook niet weet, kan je een kind niet kwalijk nemen dat hij (of zij) er een zooitje van maakt.

Kortom: hoe denk je over waar, hoe, houden en wegdoen als het gaat om kinderspullen hebben en opruimen? Onderstaande gamechangers helpen je hierbij!

Gamechangers als je wilt gaan opruimen met kinderen

– Maak vaste plekken, voor jassen, tassen, schoenen, speelgoed, tekeningen etc. Zo is het altijd duidelijk waar iets thuis hoort. Dat scheelt tijd en discussie bij het opruimen, maar ook als je iets nodig hebt,
– Kies een opbergsysteem dat iedereen in huis begrijpt. Alle Duplo bij elkaar, Barbiepoppen en kleertjes bij elkaar, boeken op een plank en al het knutselspul op een plaats. Zelfs heel jonge kinderen weten zo al wat waar is. Plak eventueel plaatjes van het speelgoed op de plek (plank of bak) waar het hoort. Een fijn alternatief zijn doorzichtige plastic bakken, dan zie je gelijk wat erin zit. Wel uit het zicht opbergen vervolgens 😉
Hoeveel speelgoed wil je in de speelhoek hebben? Teveel is helemaal niet fijn. Niet voor kinderen, en ook niet voor jou.

  • Bewaar bijvoorbeeld een deel op zolder of de schuur en wissel af en toe. Zo krijgt je kind regelmatig ‘nieuw’ speelgoed en zijn ze weer een tijd druk bezig om dat te ontdekken.
  • Een ander deel kun je, afhankelijk van de leeftijd van het kind, op hun eigen kamer bewaren, bijvoorbeeld in grote lades onder het bed. Dan kunnen ze ook met hun vriendjes op hun kamer spelen als ze daar zin in hebben.
  • Geef eens iets anders dan speelgoed met verjaardagen, Sinterklaas, rapport en ga zo maar door. Een pyjama, iets van kleding of extra leuke sokken, een uitje of koekjesbakpakket is ook leuk.
  • Kijk ook eens bij een speluitleen of spelotheek, de bibliotheek, leen eens iets van vrienden.

Wegdoen hoort erbij. Wen je kinderen eraan dat er regelmatig ook iets weggaat. Afhankelijk van de leeftijd laat je ze zelf kiezen. Bijvoorbeeld als cadeautje voor een ander kind, het goede doel, of de kringloop. En de Koningsdag vrijmarkt is helemaal een goede reden voor een jaarlijkse grote schoonmaak. Voor je kind kan het verdienen van wat geld een geweldige ervaring zijn, zeker als het ’t zelf (deels) mag houden.

Meer over opruimen met kinderen?

Jullie hebben echt niet zoveel speelgoed en opruimen lukt ook prima. Alleen heeft je kind geen favoriet hoekje en speelt dus door het hele huis, met overal troep als gevolg. Een goede speelhoek zou kunnen helpen, hier lees je er meer over.
Wil je juist meer tips over het opruimen samen met je kinderen? Kijk dan hier voor negen tips om van opruimen een klein feestje te maken.

Nog meer?

Volg me op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en meer interieur- en opruimtips. En komen jullie er toch niet zelf uit? Wellicht kan ik helpen. Neem daarvoor even contact met me op.

opruimen met kinderen blog. op de foto een geel autootje in een boekenkast

Foto door Olia Gozha via Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *