Studio Sagitta sluit dit najaar haar deuren. Ik heb met ontzettend veel plezier gewerkt met de allerleukste klanten, maar mijn coachpraktijk vraagt meer en meer tijd en die wil ik er graag aan besteden. Ik neem daarom geen nieuwe klanten meer aan.

 

 

Adres

Studio Sagitta Interieuradvies
Sagitta Peters MSc
Blaarthemseweg 75
5654NS Eindhoven

Privacyverklaring van Studio Sagitta - door het contactformulier te gebruiken ga je hiermee akkoord / Privacy statement of Studio Sagitta

Menu
Opruimen Met Jonge Kinderen. Op De Foto Een Speelhoek Met Een Grijs Kastje En Grijs Werkblad En Een Houten Poppenhuis

Opruimen wordt een feestje! Negen tips voor een net huis met jonge kinderen

Goede speelhoek? Check! Mindset ready? Check! Dan hebben we nu negen tips om een feestje te maken van opruimen met jonge kinderen. Dat van dat feestje had ik niet durven zeggen hoor, maar Gijsje wel. Zij krijgt het voor elkaar om regelmatig samen met haar kinderen lol te hebben bij het opruimen, met een beetje hulp van hun opruim-lijflied.

Vraag je je af wie Gijsje is? Ik heb haar gevraagd om mee te werken aan deze serie blogs over een fijn huis met kinderen. Ik ken haar al héél lang en ik bewonder haar relaxte levenshouding waarmee ze werk, drie kinderen, een fijn huis en tijd voor zichzelf en haar man vaak (en soms ook niet) succesvol weet te combineren. En een echte pro als het gaat om opruimen met jonge kinderen!

Negen tips voor opruimen met jonge kinderen

  • Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor opruimen. Laat je kind daarom al vanaf jonge leeftijd meehelpen met klusjes en opruimen. Een beker naar de keuken brengen, het boekje na het voorlezen terug in de kast zetten….
  • Bij jongere kinderen werkt samen opruimen vaak het beste. Samen de Duplo terug is de bak doen, of de autootjes verzamelen.
  • Zijn de kinderen ouder, dan kun je oefenen met kleine en simpele opdrachten. In plaats van ‘ruim de speelhoek op’ kun je zeggen ‘zet je boeken in de kast’. Klaar met het taakje? Dan pas volgende.
  • Je kan lekker hard (toch een beetje ondeugend doen) het liedje Opruimen van Dirk Scheele aanzetten. Of een ander favoriet liedje, wat jullie opruim-lijflied kan worden. En in een paar minuten kun je samen best veel doen en het is zo nog supergezellig ook.
  • Ruim iedere dag de boel op, en kies hiervoor een vast moment zoals voor het avondeten. Gijsje ruimte op een dag met de kinderen thuis zeker drie keer snel even op. Voorkomt dat je alsnog de hele dag in de chaos zit.
  • Af en toe zoek je een bak, lade of plank helemaal uit.
  • Is iets kapot? Dan gelijk repareren of wegdoen.
  • Beslis zelf hoeveel tekeningen en werkjes je per kind per (school)jaar wilt bewaren. Koop een mooie doos waar je ze in kan bewaren, en gooi de rest weg na een tijdje op het prikbord te hebben gehangen. Kies voor knutselwerkjes ook een vaste plek in de kinderhoek.
  • Probeer te voorkomen dat ‘moeilijke beslissingen’ zich gaan ophopen. Weet je niet wat je met iets moet? Ga in ieder geval niet voor de opbergbak achter op zolder. Dat wordt dan al snel een verzamelplek voor ‘moeilijke beslissingen’, die steeds groter wordt. Kies voor een doos of krat die je wel af en toe ziet en waarschijnlijk komt er vanzelf een moment dat je het wel weet. Anders is de een-erin-een-eruit methode ook een manier om de hoeveelheid niet verder te laten groeien.

Traktaties en supermarktweggevers

Je zou soms willen dat het niet bestond: traktaties met speelgoed op kinderdagverblijf of school. Zelfs snoep lijkt je op een gegeven moment beter dan al die prullen…Of die supermarktacties met speeltjes en rages als Pokemon-kaarten? Er komt zo heel veel ‘troep’ het huis binnen. Waar laat je dat? Het hoort nergens bij en vaak is je kind er ook maar kort aan gehecht.

Geef ieder kind een mooie en grote doorzichtige pot met deksel om dit soort spullen in te bewaren. Staat nog best leuk ook als ie vol zit met kleurige prullen en bij meer kids zijn ze op een rijtje haast decoratief. Ieder kind kan al zijn prullen hierin verzamelen. En pot vol? Opruimen, weggeven, weggooien!

Relax!

Naast deze opruimtips hebben we ook een niet-opruimtip. Laat het los! Het is soms een chaos, je bent doodmoe na vijf slapeloze nachten, en je moet ook nog van alles voor je werk doen… Wat is er erg aan een beetje troep zo af en toe? Kijk een andere kant op en morgen een nieuwe kans 😊

Meer over opruimen met kinderen?

Jullie hebben echt niet zoveel speelgoed en opruimen lukt ook prima. Alleen heeft je kind geen favoriet hoekje en speelt dus door het hele huis, met overal troep als gevolg. Een goede speelhoek zou kunnen helpen, hier lees je er meer over.
Heb je zelf eigenlijk wel een goed beeld hebt hoe je met alle kinderspullen wilt omgaan? Als je dat duidelijk hebt, is het veel makkelijker om het aan je kind over te brengen. Lees er hier meer over.

Nog meer?

Volg me op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en meer interieur- en opruimtips. En komen jullie er toch niet zelf uit? Wellicht kan ik helpen. Neem daarvoor even contact met me op.

opruimen met jonge kinderen. op de foto een speelhoek met een grijs kastje en grijs werkblad en een houten poppenhuis

Foto: Studio Sagitta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *