Studio Sagitta sluit dit najaar haar deuren. Ik heb met ontzettend veel plezier gewerkt met de allerleukste klanten, maar mijn coachpraktijk vraagt meer en meer tijd en die wil ik er graag aan besteden. Ik neem daarom geen nieuwe klanten meer aan.

 

 

Adres

Studio Sagitta Interieuradvies
Sagitta Peters MSc
Blaarthemseweg 75
5654NS Eindhoven

Privacyverklaring van Studio Sagitta - door het contactformulier te gebruiken ga je hiermee akkoord / Privacy statement of Studio Sagitta

Menu
Sizrendr

Duplo, Barbies en Transformers: een goede speelhoek is je redding

Verzuipen in het speelgoed en tussen de kindertekeningen je post niet meer vinden? Of het idee dat je ’s avonds als de kinderen eindelijk in bed liggen nog steeds in een grote speelhoek vol Duplo zit? Je bent niet de enige. Ik kreeg er veel vragen over na de vorige blogs over opruimen. Ook bij een interieuradvies komt het vaak aan bod. Hoe zorg je voor een fijn huis waarin jij én je kinderen zich lekker thuis voelen?

Om te zorgen voor tips waar je echt wat mee kan heb ik Gijsje gevraagd om mee te denken. Ze woont met haar man en drie vrolijke kinderen in een geweldig huis. Ze hebben een woonkamer die ook als er wat speelgoed rondslingert nog steeds gezellig is.
Gijsje ken ik al héél lang en ik bewonder haar relaxte levenshouding waarmee ze werk, kinderen en tijd voor zichzelf vaak (en soms ook niet) succesvol weet te combineren. Een echte pro dus!

Een goede speelhoek is wat ons betreft onmisbaar en staat aan de basis van een fijn huis met en voor kinderen. Daarover gaat deze blog. Komende weken volgen dan de tips over het echte opruimen.

Een speelhoek moet je hebben!

Denk eerst even hoe je zelf graag leeft: Als een plek niet fijn is ga je er niet graag zitten. En als het niet duidelijk is waar een ruimte voor dient is het lastig die kamer (of plek in huis) goed te gebruiken en vermijd je die plek eerder. Denk maar aan die studeer/sport/strijk/logeer-kamer. Dat is ook voor kinderen zo. Ze hebben behoefte aan geborgenheid én structuur. En die kun je ze geven met een goede speelhoek. Groot of klein maakt niet veel uit.

Een fijne speelhoek zorgt ervoor dat een kind graag op die plek speelt. Ook is het voor jullie allebei duidelijk waar speelgoed thuishoort. En zeker zo belangrijk, de rest van de kamer is dan al snel voor jou! Ofwel, tv-kijken of een wijntje met kaarslicht zonder Duplo of Transformers in beeld. Maar hoe maak je nou zo’n speelhoek?

Acht tips voor een fijne speelhoek

– Maak er een duidelijke en vaste plek van, echt een eigen plek voor het kind. Hier ligt het speelgoed en is voldoende ruimte om te spelen.
– Zorg dat het een fijne plek wordt. Richt hem met liefde in en kijk naar de behoeftes van jouw kind. Wordt er veel op de grond gespeeld, geknutseld of juist gekeken in boekjes?
Elkaar zien: Zorg dat je kind jou makkelijk kan zien en andersom. Zo voorkom je dat het kind alsnog alle spullen uit de kasten trekt om bij jou in de buurt te gaan zitten.
– Kies voor meubels en kleuren die passen bij de stijl en sfeer van de woonkamer. Zo gaat de speelhoek mooi op in de woonkamer als geheel en trekt het niet teveel aandacht. Dit geldt ook voor het speelgoed. Leg alleen het mooie speelgoed (zoals dat van hout 😊) in het zicht. De lelijke felgekleurde dingen kunnen beter in de kast.
– Zorg voor voldoende opbergruimte die ook voor kinderen goed te bereiken is. Grote bakken en lades zijn hiervoor ideaal. Hoe makkelijker het te bereiken is, hoe meer er opgeruimd wordt.
– Leg een kleed op de vloer, zodat ze daar op kunnen zitten. Niet te ruw, zodat auto’s kunnen rijden en Duplo een goede ondergrond heeft.
– Maak een plank, of ga voor een kast of tafeltje op kinderwerkhoogte. Garantie voor eindeloos spelen!
– Verzamel al het kinderspul op een plaats. Hang hier dus ook een lekker groot prikbord op voor knutselwerkjes en tekeningen. Hier kun je dan ook mooi de andere kaartjes (vakantie, geboorte) kwijt, net als de aankondigingen van school of kinderdagverblijf (vergeet je gelijk de pyjamadag niet meer). Probeer te vermijden dat er tekeningen en knutsels door het hele huis hangen (befaamde plekken zijn kamerdeuren en de koelkast) of staan, dat geeft een onrustig beeld.

Wat zijn jouw supertips?

We zijn heel benieuwd naar jouw tips voor een fijne speelhoek, en vullen er graag deze blog mee aan! Ook je vragen zijn welkom. Laat ze hieronder weten of op Facebook.

Meer over opruimen met kinderen?

Je hebt een fijne speelhoek, maar opruimen lukt toch niet echt. Hier lees je meer over de gamechangers die wat ons betreft nodig zijn voordat het echt opruimen kan beginnen.
En wil je meer lezen over het opruimen samen met je kinderen? Kijk dan hier voor negen tips om van opruimen een klein feestje te maken.

Nog meer?

Volg me op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en meer interieur- en opruimtips. En komen jullie er toch niet zelf uit? Wellicht kan ik helpen. Neem daarvoor even contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *