Studio Sagitta sluit dit najaar haar deuren. Ik heb met ontzettend veel plezier gewerkt met de allerleukste klanten, maar mijn coachpraktijk vraagt meer en meer tijd en die wil ik er graag aan besteden. Ik neem daarom geen nieuwe klanten meer aan.

 

 

Adres

Studio Sagitta Interieuradvies
Sagitta Peters MSc
Blaarthemseweg 75
5654NS Eindhoven

Privacyverklaring van Studio Sagitta - door het contactformulier te gebruiken ga je hiermee akkoord / Privacy statement of Studio Sagitta

Menu
Zes Favoriete Tips Voor Een Opgeruimd Huis

Mijn zes favoriete tips om opruimen makkelijk te maken

Erger je je aan de rommel in huis? Of de overvolle kasten? Lukt het je maar niet om te beginnen met opruimen? Of begin je maar stop je er al snel weer mee? In deze blog krijg je zes tips die het opruimen heel veel makkelijker maken. In haalbare stappen naar een fris huis zonder ballast.

Makkelijker opruimen

Rust in mijn huis helpt bij het krijgen van rust in mijn hoofd. Ook verlies ik geen tijd met zoeken naar spullen en is het huis eigenlijk altijd klaar voor onverwacht bezoek. Daarom hou ik van een opgeruimd huis.

Het is alleen niet dat mijn huis er altijd al netjes uitzag en de kasten ook in publiek open konden…. Ik was een ster in de boel toonbaar maken door alles snel achter deuren weg te werken. Goede oplossing toch?
Tsja… overvolle kasten, stapels blijven verschuiven en niet kunnen vinden wat je zoekt. Grrrr! Stap voor stap ben ik steeds beter geworden in opruimen. In deze blog deel ik mijn zes favoriete tips om het opruimen een stuk makkelijker te maken.

Marie wie?

Van Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe, had ik toen nog niet gehoord. En zelfs nu ik haar boeken gelezen heb (leek me verplichte kost voor iemand met mijn vak) lijkt me haar methode niet echt haalbaar voor iemand die geen hele dagen over heeft, opruimen echt heel lastig vind of het gewoon nooit heeft geleerd. Al het papierwerk of alle kleding uit je hele huis op een hoop voordat je het gaat uitzoeken? Pff!

Haar vraag ‘does it spark joy’ als check of je iets moet bewaren is wel blijven hangen. Dat betekent dat je je bij ieder ding deze vraag stelt, en alleen bij een volmondig ja bewaar je het. Dat kun je alleen checken (eigenlijk voelen) door de spullen even in je handen te hebben. Op een stapel lijkt alles oké, maar stuk voor stuk bekeken? Dan zie je toch wel verschil tussen fijn, niet fijn en zelfs ‘oja, dat heb ik ook nog’?

Beginnen met opruimen. Wat werkt er dan wel?

Mijn zes favoriete tips om opruimen makkelijker te maken:

  1. Begin met korte tijdsblokken, een half uur, of een uurtje bijvoorbeeld. Zoveel tijd kun je vaak wel vrijmaken. Zet desnoods een timer en laat je niet afleiden. Stick to the job!
  2. Kies een afgebakende plek uit, en probeer die zo ver als gaat af te maken. Een plank in je klerenkast, de kapstok, het badkamerkastje of een la in de keuken. En als dat te veel lijkt? Knip het nog verder op. Begin met een stapeltje t-shirts in plaats van de hele plank, je sokkenmand in plaats van de hele la, of de voorraad verzorgingsproducten, medicijnen en monstertjes in het kastje.
  3. Kies per ding op die plek: houden, weggeven of weggooien? Gebruik hiervoor Marie Kondo’s ‘does it spark joy?’. Ofwel, maakt dit me blij? Houden! Ook als het heel nuttig is en je het regelmatig gebruikt: houden! Alles wat niet ‘sparkt’ of niet heel nuttig is niet is kan meestal gewoon weg. Shirts onderop de stapel die je nooit aantrekt, de tweede en derde kurkentrekker of de ananassnijder. Dat is alleen maar kastvulling. (Denk je nu: “Nou en, kastvulling is oke?” Meer daarover hieronder.)
  4. Zorg dat wat je wil weggeven of weggooien ook zo snel mogelijk het huis uit gaat. Oude kleren kunnen bij de supermarkt in de kledingcontainer, veel andere dingen kunnen naar de kringloop. Zet daarvoor eventueel een doosje klaar in de hal. Doos vol? Wegbrengen!
    Andere opties: Marktplaats, aanbieden in een groepsapp of Facebook weggeven groep, doorgeven aan vrienden of vriendinnen, cadeau geven (speelgoed dat nog goed is). Zo is het gelijk een duurzaam proces.
  5. Wees trots en geef jezelf een schouderklopje! Bekijk die opgeruimde plank, of juist de stapel die weg kan. Whaa, heb jij net voor elkaar gekregen!
  6. Volhouden: Denk alvast na over wanneer je weer een stukje kan doen. En kom je tussendoor iets tegen dat weg kan? Doe het gelijk. Niet terugleggen hoor, je bent net zo goed bezig.

Nou en, kastvulling?

Kastvulling, dat zijn de dingen die je nooit gebruikt en toch in je kasten rondslingeren. Dat is toch niet zo erg denk je? Ik vind van wel. Het kost constant een beetje tijd en energie. Opgeteld is dat veel tijd en energie. En dat is zonde.

Je kunt de spullen die je wel wilt gebruiken minder snel vinden tussen alle rommel. Ook schoonmaken kost meer tijd. En doordat je een minder goed overzicht hebt koop je andere spullen soms dubbel, gewoon omdat je niet precies weet wat je wel en niet hebt. En wellicht dat je je huis volzet met nog een kast, en nog eentje? Het voelt sneller te klein en ga je daardoor kijken naar een groter huis met meer bergruimte? Maar zolang het je niet lukt om de hoeveelheid spullen constant te houden, hou je altijd hetzelfde probleem van groeiende stapels en dus te weinig bergruimte.

Je merkt het misschien niet gelijk, maar geloof me. Je zult na een tijdje merken dat je leven echt een stuk lichter wordt zonder kastvulling.

Klaar voor de volgende stap?

Heb je deze stappen om te beginnen met opruimen onder de knie en wil je leren opruimen als een pro? Kijk dan hier.

Moet niet jij maar je man (partner, vrouw, vriend, vriendin, huisgenoot, vul maar in) gaan opruimen? Lees dan deze blog, over hoe ik Mark (mijn lief en degene met wie ik hier woon) aan het opruimen kreeg. Hij schrijft zelfs mee aan dit blog, dus de tips zijn in de praktijk getest en bewezen 😊

Nog meer?

Volg me op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en meer interieurtips. En kom je er toch niet zelf uit? Wellicht kan ik je helpen. Neem daarvoor contact met me op.

Foto van Bench Accounting via Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *