Studio Sagitta sluit dit najaar haar deuren. Ik heb met ontzettend veel plezier gewerkt met de allerleukste klanten, maar mijn coachpraktijk vraagt meer en meer tijd en die wil ik er graag aan besteden. Ik neem daarom geen nieuwe klanten meer aan.

 

 

Adres

Studio Sagitta Interieuradvies
Sagitta Peters MSc
Blaarthemseweg 75
5654NS Eindhoven

Privacyverklaring van Studio Sagitta - door het contactformulier te gebruiken ga je hiermee akkoord / Privacy statement of Studio Sagitta

Menu
Tips Thuiskantoor Kantoor Aan Huis Werkkamer Interieuradvies Eindhoven Interieurontwerp Eindhoven Nuenen Waalre Veldhoven Best Geldrop Heeze Meerhoven Helmond Son En Breugel Kleuradvies

Tien tips voor een fijn thuiskantoor

Steeds meer mensen werken regelmatig thuis. Omdat flexwerken (plaats- en tijdonafhankelijk werken) steeds vaker een optie is, omdat je zoveel reist dat thuis de beste uitvalsbasis is of omdat je de kantoortuin wilt ontvluchten, of misschien wel omdat je werkt als zelfstandige. Als je regelmatig thuis werkt is het belangrijk dat je een goede werkplek hebt. Dat kan een hoekje in de woonkamer zijn, maar een echt thuiskantoor of een werkkamer is meestal prettiger. Hier geef ik je tien tips hoe je van de werkkamer aan huis een superfijn thuiskantoor maakt.

1 Wat heb je nodig in je kantoor aan huis?

Gelijk naar IKEA rijden kan verleidelijk zijn, maar ik zou zeggen, begin met het maken van een overzicht van alles dat je nodig hebt om fijn te kunnen werken. Hoe groot moet het werkblad zijn? Alleen voor je laptop of ook voor papieren? Gebruik je het kantoor ook als spreekkamer voor klanten of cliënten? Doe je dat aan een hoge tafel of in een laag zitje? Hoeveel kastruimte? Vertrouwelijke spullen om op te bergen? Heb je een prikbord nodig? Printer? Wat voor licht? Privacy?

2 Maak een plattegrond

Schets een paar verschillende indelingen van je thuiskantoor op schaal (bijvoorbeeld 1:20, 5 cm is dan een meter). Je kunt zo beter vergelijken wat het beste past. Vragen: Hoe kun je alles kwijt? Wat merk je van de lichtinval op je computerscherm? Is er een stopcontact in de buurt? Zet je de tafel tegen een muur of dwars op een wand of voor het raam? Er kan vaak meer dan je denkt!

3 Maak het eigen

Je thuiskantoor hoeft niet op een traditioneel kantoor te lijken, met grijze schuifdeurkasten en een beukenlaminaat bureau 😉 Wanneer voel jij je prettig in een ruimte? Wat voor sfeer spreekt je aan? Thuis heb je hier veel meer vrijheid in dan bij een werkgever op kantoor. Wil je lekker strak met designklassiekers, of juist een bohemian of Ibiza vibe? Rustig met veel natuurlijke materialen of juist kleurrijk met prints? Hip of klassiek? En wat past er bij je klanten (als je die aan huis ontvangt)?

4 Zit je goed?

Check of de stoel past bij je lichaam, en de hoogte van de tafel klopt. Heb je een los toetsenbord en scherm nodig of is een laptop prima?

5 Kleur bekennen

Kleur heeft veel invloed op de sfeer van een ruimte en op je gemoedstoestand. Met een zachte tint op de wanden geef je je werkkamer snel een make-over en hou je een rustig geheel. Ga je liever voor een felle kleur? Dan is het wellicht beter om de wand achter of naast je te schilderen in plaats van die waar je recht tegenaan kijkt. Wat mij betreft is het helemaal mooi als de kleuren van je kantoor aan huis een beetje aansluiten bij die in de rest van het huis.

6 Opbergruimte

Hoeveel opbergruimte heb je nodig? En in wat voor vorm? Een hoge kast voor ordners en hangmappen is vrij standaard, maar lang niet altijd de beste oplossing. Heb je veel kleinere spullen? Of wil je juist geen standaard kantoor uitstraling? Ik ben fan van halfhoge ladekasten. Je kunt er vanalles in kwijt, ze ogen lang niet zo massief, en je kunt er wat leuke spullen opzetten, of misschien wel een minikeukentje inrichten voor koffie en thee voor je klanten.

7 Tafels

Het bureau is meestal het grootste meubel in de werkkamer, en heeft daardoor gelijk veel invloed op de sfeer. Als het past bij je lichaamslengte kan een gewone eettafel een fijn alternatief zijn voor een bureau. Je hebt dan meer opties om uit te kiezen. Andere materialen, kleuren, vormen, poten, noem maar op.
Als je plek hebt kun je nog een bijzettafel neerzetten. Voor een plant, kaars of interessante boeken of tijdschriften.

8 Verlichting

Zeker in de herfst en winter is goede verlichting een must voor een fijn thuiskantoor. Opbouwspots aan het plafond zorgen voor goed verdeeld licht door de kamer. Met een leeslamp of bureaulamp zorg je voor extra licht waar je het nodig hebt. Eventueel kun je nog een tafellamp of andere sfeerverlichting neerzetten.

9 Zonwering

In de lente en zomer heb je juist weer eerder last van te veel licht. Met licht-doorlatende rolgordijnen of eventueel luxaflex dim je het buitenlicht wat en voorkom je irritante weerspiegeling op je scherm. Je kunt hiermee ook zorgen voor wat meer privacy, en als het donker heb je gelijk iets wat die grote zwarte spiegel (het raam) afschermt.

10 Groen!

Het is op allerlei manieren bewezen. In de natuur zijn is goed voor je. Naar groen kijken ook! Dus een uitzicht op je tuin of een parkje is super. Heb je dat niet of mis je alsnog planten om je heen, koop (of adopteer) dan wat planten.

Duurzaamheid

Om de impact van je werk en thuiskantoor op onze wereld kleiner te maken heb ik een aantal duurzame tips op een rijtje gezet. De impact van spullen kopen op onze voetafdruk wordt vaak onderschat (bron: Babette Porcelijn, De verborgen Impact). Kijk daarom ook eens wat je kunt hergebruiken aan meubels of tweedehands kunt kopen. En kan je laptop (telefoon, printer, …) nog een jaartje langer mee?
Plak isolatietape in kieren bij het raam en gebruik radiatorfolie. Stook als je alleen thuis bent overdag vooral je kantoor warm in plaats van het hele huis. Heb je al spouwmuurisolatie en dubbelglas? Zonwering aan de buitenzijde in plaats van een airco?
En voor de zelfstandigen: Is een duurzame zakelijke bankrekening een optie?
Wil je klein beginnen? Denk dan eens aan een eerlijke (Fair Trade) kop koffie of thee 😉

Meer interieurinspiratie?

Kijk voor meer interieurinspiratie bij de projecten die ik eerder deed of bij mijn andere blogs!

Nog meer?

Volg Studio Sagitta op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en meer interieurtips.
En kom je er toch niet zelf uit? Ik help je graag! Neem daarvoor contact met me op.

Studio Sagitta

Een interieuradvies van Studio Sagitta ontzorgt en maakt van je huis een thuis. Het zorgt voor een mooi totaalbeeld en een goede en functionele indeling van de ruimte. Ook maakt het winkelen leuker en efficiënter, omdat je weet wat je zoekt.
Daarnaast zorg ik voor adressen van de beste specialisten voor bijvoorbeeld stucwerk en meubelbouw.

Foto Tien tips thuiskantoor: Damian Zaleski via Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *